2024 er i vid udstrækning fortsat, hvor 2023 slap. Aktiemarkederne fortsætter med at slå rekorder – i skrivende stund har det amerikanske S&P 500-indeks netop passeret indeks 5000 for første gang nogensinde. Ligesom i 2023 er det igen de amerikanske tech-giganter, der driver aktiestigningerne. En fortsat stærk tro på AI-narrativet, stærke regnskaber fra giganterne og en frygtfølelse blandt investorerne for ikke at være med på tech-toget, når det som i år og sidste år buldrer afsted, har fået investorerne til at flokkes omkring specielt producenterne af chips til AI-industrien. Således er AI-chips-producenten Nvidia i januar og februar allerede steget med næsten 50%, hvilket kommer ovenpå et 2023, hvor aktien steg med over 200%. Nvidia er nu det femtestørste selskab i S&P-indekset med en markedsværdi på USD 1.800 mia, som svarer til en pris på næsten 100 gange indtjeningen.
Ligesom det også var tilfældet langt hen i 2023, står det brede aktiemarked fortsat efterladt på perronen og kigger misundeligt på tech-giganternes høje afkast i 2024. Aktier indenfor bankvirksomhed, sundhed (ekskl. fedmeaktierne Novo Nordisk og Eli Lilly) og råvarer er endnu ikke kommet ud af starthullerne i 2024, ligesom kinesiske aktier ligefrem er faldet i værdi.
Konsekvensen af denne udvikling er, at forskellen i værdiansættelsen mellem f.eks. amerikanske aktier (drevet af tech-giganterne) og europæiske/kinesiske aktier aldrig har været større, og kinesiske tech-aktier handler f.eks. i øjeblikket til ca. 1/3 af prisen på sammenlignelige amerikanske tech-aktier.
Den seneste positive udvikling på aktiemarkedet har været understøttet af investorernes forventning om en økonomisk ”blød landing” og for Kinas vedkommende uro på det skrantende ejendomsmarked. Fortsat pæne vækst-, job- og inflationstal fra især USA fastholder troen på ”Guldlok-scenariet”, hvor pæn økonomisk vækst kan kombineres med lav/faldende inflation, hvilket er understøttende for vækstaktier som de amerikanske tech-giganter. De stærke amerikanske nøgletal i januar og første del af februar udfordrer dog den amerikanske centralbank, hvor investorerne mod slutningen af året havde sat næsen op efter snarlige amerikanske rentesænkninger. Det kommer nok til at tage lidt længere tid end først antaget, hvilket også har resulteret i lidt stigende renter i løbet af januar.
For Europa har de økonomiske nøgletal gennem længere tid set mere negative ud end de amerikanske, drevet af lav økonomisk vækst i specielt Tyskland og Frankrig. Inflationen er også lav og faldende, hvor de seneste inflationstal indikerer en inflation under 2%, som er ECB’s målsætning. Dette efterlader rum til rentesænkninger fra ECB i løbet af foråret.